Delikatna, krucha i soczysta szynka z sarny - taki efekt osiągnęłam dzięki wolnemu pieczeniu mięsa w kwaśnym mleku i śmietanie.
5 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
szynka z sarny z kością
200 ml zsiadłego mleka
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
sól morska
sos sojowy
sos worcestershire
pieprz ziołowy
pieprz czarny
jałowiec
ziele angielskie
liść laurowy
duża cebula
300 g mrożonych grzybów leśnych
Szynka wolno pieczona w śmietanie i zsiadłym mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso nacieramy przyprawami, wkładamy je do żeliwnego garnka. Do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę i grzyby. Śmietanę mieszamy z zsiadłym mlekiem doprawiamy solą, wlewamy do mięsa. Żeliwny garnek przykrywamy. Wstawiamy do pieca, nastawiamy na 200°C, gdy osiągnie temperaturę zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Mięso podałam z purée ziemniaczanym oraz grillowaną dynią.
Komentarze