Szynka wolno pieczona w śmietanie i zsiadłym mleku

  • wyświetlono: 253 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Delikatna, krucha i soczysta szynka z sarny - taki efekt osiągnęłam dzięki wolnemu pieczeniu mięsa w kwaśnym mleku i śmietanie.

Kasja1986
  • 6 porcje
  • 300min
  • Łatwy

Składniki

szynka z sarny z kością
200 ml zsiadłego mleka
200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
sól morska
sos sojowy
sos worcestershire
pieprz ziołowy
pieprz czarny
jałowiec
ziele angielskie
liść laurowy
duża cebula
300 g mrożonych grzybów leśnych

Sposób przygotowania przepisu:

Szynka wolno pieczona w śmietanie i zsiadłym mleku

  • 1. Mięso nacieramy przyprawami, wkładamy je do żeliwnego garnka. Do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę i grzyby. Śmietanę mieszamy z zsiadłym mlekiem doprawiamy solą, wlewamy do mięsa. Żeliwny garnek przykrywamy. Wstawiamy do pieca, nastawiamy na 200°C, gdy osiągnie temperaturę zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie.

    Mięso podałam z purée ziemniaczanym oraz grillowaną dynią.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szynka z sarny

Komentarze

Podobne przepisy

Szynka pieczona

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Szynka pieczona w rękawie

Szymka pieczona w rękawie jest...

schab pieczony w mleku

Dodane przez: iziona

Schab pieczony w mleku

Mięso po upieczeniu jest pyszną...

karczek

Dodane przez: paolineczka

Karczek wolno pieczony

„Może zrobisz karczek, taki dłuuugo...

Szynka w jabłkach pieczona

Dodane przez: rzelkazag

Szynka w jabłkach pieczona

Pieczone mięso to zawsze dobry...

Karkówka pieczona w śmietanie

Dodane przez: Goszka

Karkówka pieczona w śmietanie

Miękka i aromatyczna. W mojej kuchni...

Szynka w marynacie

Dodane przez: PolskaGotuje

Szynka wieprzowa pieczona w rozmarynie

Szynka wieprzowa, upieczona w ten...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE