Szynka wolno pieczona w śmietanie i zsiadłym mleku

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Delikatna, krucha i soczysta szynka z sarny - taki efekt osiągnęłam dzięki wolnemu pieczeniu mięsa w kwaśnym mleku i śmietanie.

  • 5 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • szynka z sarny z kością
    200 ml zsiadłego mleka
    200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    sól morska
    sos sojowy
    sos worcestershire
    pieprz ziołowy
    pieprz czarny
    jałowiec
    ziele angielskie
    liść laurowy
    duża cebula
    300 g mrożonych grzybów leśnych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka wolno pieczona w śmietanie i zsiadłym mleku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso nacieramy przyprawami, wkładamy je do żeliwnego garnka. Do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę i grzyby. Śmietanę mieszamy z zsiadłym mlekiem doprawiamy solą, wlewamy do mięsa. Żeliwny garnek przykrywamy. Wstawiamy do pieca, nastawiamy na 200°C, gdy osiągnie temperaturę zmniejszamy do 150°C i pieczemy przez 3-4 godziny, aż mięso będzie miękkie.

    Mięso podałam z purée ziemniaczanym oraz grillowaną dynią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować