Smaczne chude mięso w sosie,które można jeść z różnymi dodatkami.
15 min
Składniki:
1,5 kg wieprzowej szynki (w kulce bez skóry)
1 duża cebula
łyżeczka granulowanego czosnku
1 kostka do mięs z papryką rozpuszczona w dwóch szklankach wrzątku
przyprawa uniwersalna
pieprz
olej
pół szklanki wody + 3 łyżki mąki
Szynka wieprzowa w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i pokroić w grubą kostkę. W pojemniku z pokrywką doprawić je przyprawa uniwersalna,pieprzem i granulowanym czosnkiem,zostawić na noc. Na drugi dzień obsmażyć mięso na oleju na rumiano wraz z posiekaną cebulą,po czym zalać wrzątkiem z kostką,przykryć i dusić do miękkości. Po tym czasie zaprawić mięso zawiesiną wody i mąki,zagotować.
Porady
Podałam mięso z ziemniakami i buraczkami a na drugi dzień dla odmiany z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem.
Komentarze