Szynka wieprzowa w sosie

4.5 (161 ocen)

  • 15 min

Smaczne chude mięso w sosie,które można jeść z różnymi dodatkami.

  • 15 min

Składniki:

  • 1,5 kg wieprzowej szynki (w kulce bez skóry)
    1 duża cebula
    łyżeczka granulowanego czosnku
    1 kostka do mięs z papryką rozpuszczona w dwóch szklankach wrzątku
    przyprawa uniwersalna
    pieprz
    olej
    pół szklanki wody + 3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka wieprzowa w sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i pokroić w grubą kostkę. W pojemniku z pokrywką doprawić je przyprawa uniwersalna,pieprzem i granulowanym czosnkiem,zostawić na noc. Na drugi dzień obsmażyć mięso na oleju na rumiano wraz z posiekaną cebulą,po czym zalać wrzątkiem z kostką,przykryć i dusić do miękkości. Po tym czasie zaprawić mięso zawiesiną wody i mąki,zagotować.

Porady

Podałam mięso z ziemniakami i buraczkami a na drugi dzień dla odmiany z kaszą gryczaną i kiszonym ogórkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Notka redakcyjna

Zobacz też inne przepisy na szynkę wieprzową.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować