Szynka wieprzowa pieczona

1 (2 ocen)

  • 5 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Lubicie swojskie mięska pieczone na kanapki ? Dziś upiekłam szynkę wieprzową w marynacie z sosem sojowym i przyprawami

  • 5 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 824 g szynki wieprzowej,

    4 łyżki sosu sojowego,

    0,5 łyżki czosnku granulowanego,

    0,5 łyżeczki pieprzu ognistego,

    1 łyżka przyprawy do karkówki
Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Zobacz również:

Schab pieczony

Szynka wieprzowa pieczona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szynka 1. Przygotować kawał szynki wieprzowej wymoczyć ja w zimnej wodzie a następnie osuszyć na durszlaku. Osuszoną szynkę przełożyć do miski ponakłuwać całą aż na wylot, następnie wlać sos sojowy i wsypać wszystkie przyprawy podane w składnikach. wszystko razem dokładnie wmasować w szynkę aby przyprawy z sosem przeszły aż do wkłuć mięsa
  • szynka 2. Gotową zamarynowaną szynkę której nie trzeba odstawiać na godziny przełożyć do naczynia żaroodpornego nakryć pokrywką naczynia lub jeżeli ktoś nie ma to przykryć mięso folią aluminiową. Tak przygotowane wstawić do zimnego piekarnika i piec 2 godziny co jakiś czas a właściwie co pół godziny przewracając mięso aby równomiernie się upiekło. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć ją bez sosu na talerz aby ostygła chociaż można również zajadać gorącą w niczym to nie przeszkadza
  • szynka 3. Upieczona szynka idealnie nadaje się na kanapki do śniadania lub kolacji a jeszcze jak się ma swojską ćwikłę to po prostu miód dla naszego podniebienia. Pieczona szynka wyszła krucha a zarazem soczysta nawet dobrze się kroi choć kroiłam ją jeszcze ciepłą ponieważ mąż nie mógł się doczekać mówił że mu kiszki się zjadają wzajemnie z tego zapachu i aromatu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować