Szynka wieprzowa nadziana szpinakiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mięso opłukać, osuszyć, naciąć w kilku miejscach. Przyprawę wymieszać z olejem, natrzeć mięso z zewnątrz i w środku, odstawić na cała noc w chłodne miejsce.
Szpinak rozmrozić, odparować na patelni, dodać serki, smażyć aż serki się połączą ze szpinakiem, wystudzić. Grzyby pokroić na grubsze plastry, podsmażyć na maśle krótko, wystudzić, nie doprawiać przyprawami. W nacięcia włożyć szpinak i grzyby na przemian. Przełożyć na folię spożywczą, posypać posiekanym szczypiorkiem, zwinąć ciasno mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszyć temp. 150 stopni i piec do miękkości mięsa. Na 15 minut przed końcem pieczenia, odchylić folię by mięso się zarumieniło.
Porady
1. zamiast mrozonego mozna uzyć świezy szpinak.
2. grzyby możemy zastąpić pieczarkami jeśli ich nie mamy.
Komentarze