Szynka wieprzowa nadziana szpinakiem i grzybami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Super mięsko na obiad z dodatkiem szpinaku i leśnych grzybów, pieczone we własnym. Może być też do chleba na kanapki.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg szynki wieprzowej(może być z lekkim tłuszczykiem)
    1 opakowanie przyprawy klasycznej do mięs na 1 kg
    1 pęczek szczypiorku
    1 łyżka oleju
    Garść ugotowanych grzybów
    1 płaska łyżka masła
    20 dag mrożonego szpinaku
    2 trójkąciki serka topionego bez dodatków
    Folia spożywcza
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Szynka wieprzowa nadziana szpinakiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mięso opłukać, osuszyć, naciąć w kilku miejscach. Przyprawę wymieszać z olejem, natrzeć mięso z zewnątrz i w środku, odstawić na cała noc w chłodne miejsce.
    Szpinak rozmrozić, odparować na patelni, dodać serki, smażyć aż serki się połączą ze szpinakiem, wystudzić. Grzyby pokroić na grubsze plastry, podsmażyć na maśle krótko, wystudzić, nie doprawiać przyprawami. W nacięcia włożyć szpinak i grzyby na przemian. Przełożyć na folię spożywczą, posypać posiekanym szczypiorkiem, zwinąć ciasno mięso. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 30 minut w temp. 180 stopni, następnie zmniejszyć temp. 150 stopni i piec do miękkości mięsa. Na 15 minut przed końcem pieczenia, odchylić folię by mięso się zarumieniło.

Porady

1. zamiast mrozonego mozna uzyć świezy szpinak. 2. grzyby możemy zastąpić pieczarkami jeśli ich nie mamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Szczypiorek Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować