Szynka wieprzowa

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo krucha i aromatyczna szynka wieprzowa. Idealna na świąteczny stół ale nie tylko. Proponuję do szynki jako dodatek chrzan lub musztardę.

Składniki:

  • 800 g mięsa wieprzowego tzw kulka
    Marynata
    2 l wody
    70 g soli do peklowania
    1 łyżeczka cukru
    6 ząbków czosnku
    5 ziarenek pieprzu czarnego
    8 ziarenek pieprzu czerwonego
    5 ziarenek ziela angielskiego
    5 liści laurowych
    3 ziarenek jałowca
    przyprawa szynka domowa z jałowcem
    1 łyżeczka soli

Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Szynki

Szynka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić i umyć. Wodę razem z czosnkiem i wszystkimi przyprawami zagotować i ostudzić. Do gorącej wody dodać sól do peklowania i wymieszać. Do zimnej wody włożyć mięso przykryć i odłożyć do lodówki na minimum 5 dni. Raz dziennie obrócić mięso żeby się równomiernie peklowało. Mięso wyjąć z marynaty i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawę wymieszać z łyżeczką soli, natrzeć mięso i obwiązać sznurkiem. Do szynki powciskać ziarenka jałowca z przyprawy, włożyć do rękawa do pieczenia, dodać przyprawy z marynaty. Szczelnie związać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na 1 godzinę. Wyłączyć piekarnik szynkę zostawić jeszcze 10 minut i wyjąć. Pozostawić szynkę w rękawie do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować