60 dag szynki wieprzowej,
2 średniej wielkości marchewki,
30 dag pieczarek,
średniej wielkości cebula,
500 ml bulionu,
łyżka oleju,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
sól,
pieprz,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
łyżeczka majeranku,
czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu.
Szynka w sosie z pieczarkami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myję i osuszam, kroję w kostkę. Podsmażam na rozgrzanym oleju z posiekaną cebulą i przyprawami - solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
W międzyczasie pieczarki kroję w plasterki, marchewkę w półplastry.
Kiedy mięso lekko się podsmaży dodaję pieczarki, smażę do momentu wyparowania z nich nadmiaru wody.
Całość zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i marchewkę, gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut.
Na koniec sos zagęszczam mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Komentarze