SZYNKA W SOSIE Z PIECZARKAMI I MARCHEWKĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszny sos - idealny do ziemniaków i kopytek. :)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 60 dag szynki wieprzowej,
    2 średniej wielkości marchewki,
    30 dag pieczarek,
    średniej wielkości cebula,
    500 ml bulionu,
    łyżka oleju,
    2 liście laurowe,
    3 ziarna ziela angielskiego,
    sól,
    pieprz,
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
    łyżeczka majeranku,
    czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu.

Szynka w sosie z pieczarkami i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myję i osuszam, kroję w kostkę. Podsmażam na rozgrzanym oleju z posiekaną cebulą i przyprawami - solą, pieprzem, papryką i majerankiem.
    W międzyczasie pieczarki kroję w plasterki, marchewkę w półplastry.
    Kiedy mięso lekko się podsmaży dodaję pieczarki, smażę do momentu wyparowania z nich nadmiaru wody.
    Całość zalewam bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i marchewkę, gotuję pod przykryciem na małym ogniu około 45 minut.
    Na koniec sos zagęszczam mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody, w razie potrzeby doprawiam do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy