Szynka w sosie z pieczarkami

4.5 (185 ocen)

Bardzo smaczne mięsko z sosem i pieczarkami w całości. Dodatek zieleniny zachęca do zjedzenia wszystkiego ! :)

Składniki:

  • Składniki mięso:
    szynka wieprzowa- 0.5 kg
    sól - 1 łyżeczka
    Pieprz czarny świeżo mielony - 1 szczypta
    przyprawa do wieprzowiny - 1.5 łyżki
    olej - 2 łyżki
    pieczarki - ok. 200 gram (malutkie)
    Sos:
    woda - 500 ml.
    mąka ziemniaczana - 1.5 łyżki
    natka pietruszki - 2 łyżki
    sól i pieprz - do smaku
    Kucharek - do smaku
    śmietana 12% - 2 łyżki
    śmietana kwaśna - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Szynki

Szynka w sosie z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0m37wbu 1. Szynkę wieprzową umyć, osuszyć, usunąć szumowiny. Pokroić w grube plastry. Mięso przyprawić solą, pieprzem, przyprawą do wieprzowiny. Wymieszać.
  • image-1oseie3 2. Mięso umieścic na rozgrzanym oleju. Przysmażyć, zalać wodą ( 1 szkl. ) dusić pod przykryciem. Dodać obrane pieczarki.
  • image-2002eio 3. Gdy woda o połowę wyparuje mięso wyciągamy. Wlewamy resztę wody. Zagęszczamy sos mąką i śmietaną. Doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekaną natką pietruszki. Mięso umieszczamy w sosie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Natka pietruszki Pieczarki Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować