Szynka w sosie chrzanowo-koperkowym

4.5 (166 ocen)

  • 15 min

Mięso piekę zawsze w większej porcji niż jest mi to potrzebne na obiad. Raz, że mięso pieczone w małych kawałkach jest suche. Dwa - jak już mam upieczone mięso dzielę je na porcje i mrożę

  • 15 min

Składniki:

  • 4 plastry upieczonego mięsa od szynki *
    1/2 szklanki słodkiej 18 % śmietanki
    1 łyżka mąki
    2 łyżka masła
    1 szklanka wywaru warzywnego ( może być z kostki rosołowej)
    2 łyżki tartego chrzanu
    4 łyżki pokrojonego koperku
    sok z cytryny
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka w sosie chrzanowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sos chrzanowo-koperkowy 1. W rondelku rozpuścić masło. Wsypać koper i mieszając chwilę smażyć . Dodać mąkę i wymieszać. Rozprowadzić śmietanką zmieszaną z chłodnym bulionem cały czas mieszając .Dodać chrzan. Doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny i cukru.
  • Szynka pieczona - plastry 2. Mięso podgrzewamy albo bezpośrednio w sosie albo na patelni podlewając kilkoma łyżkami wywaru warzywnego.

Porady

* mięso ( np. 1,5 kg) pieczemy po uprzednim natarciu pasta przyprawową (2 łyżki oleju, 2 łyżeczki papryki mielonej, 1 łyżka majeranku, 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szynka Wieprzowina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować