Szynka w słodkiej glazurze z ananasem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Szynka w niezwykłej odsłonie. Najpierw marynowana i pieczona w "zwyczajnej" marynacie, a następnie doprawiona glazurą na słodko. Obłożona ananasami i naszpikowana goździkami ma niezwykły smak i korzenny aromat. Podana na stół na pewno zaskoczy :)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ok. 900 g mięsa z szynki (tzw. kulki)
    marynata:
    2 łyżki oleju
    2 łyżki sosu sojowego
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczka curry
    1/3 łyżeczki pieprzu cayenne

    słodka glazura:
    2 łyżki płynnego miodu
    ananasy w plastrach z puszki
    goździki
    1/3 szklanki soku ananasowego z puszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka w słodkiej glazurze z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać olej i sos sojowy, wsypać sól, pieprz, paprykę, curry i pieprz cayenne, wymieszać. Włożyć mięso z szynki, obtoczyć w marynacie. Ostawić do lodówki na ok. 24 godziny. Przełożyć do podlanego ok. 1 łyżką oleju naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170C, piec pod przykryciem ok. 1,5 godziny.
  • 2. Szynkę wyjąć z naczynia, odlać powstały sos. Mięso posmarować miodem. Plastry ananasa przekroić wzdłuż na pół, ułożyć jedna obok drugiego na mięsie, przybić w kilku miejscach goździkami. Ponownie włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać sokiem ananasowym z puszki, wstawić do piekarnika, piec jeszcze ok. 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Mięso Miód Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować