Szynka w musztardowej skórce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Moża ją podawać na zimno i gorąco

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 1 kg szynki
    3 łyżki musztardy Dijon
    1 łyżka suszonego majeranku
    1 łyżka oregano
    ½ pęczku natki pietruszki
    2 cebule
    ¾ szkl. rosołu
    Pieprz ziołowy
    Sól

Szynka w musztardowej skórce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka w musztardowej skórce 1. W szynkę wetrzeć sól i pieprz ziołowy. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Musztardę wymieszać z majerankiem, oregano i posiekaną natką. Marynatą posmarować całą szynkę. Włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni na 1 godzinę.
  • 2. Po godzinie wyjąć szynkę z piekarnika i podlać ¾ szkl. rosołu. Wstawić ponownie do piekarnika na kolejne 15 minut, po których dodać do rosołu posiekane cebule. Piec całość jeszcze 15 minut. Można podawać na zimno lub na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy