Szynka w glazurze miodowo-sojowej

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Pyszna słodko-kwaśna szynka pieczona w sosie sojowym z miodem i powidłami to szybka i łatwa propozycja na uroczysty obiad. Gorąco polecam!

Składniki:

  • 1,2 kg szynki - najlepiej 'kulka'
    marynata:
    4 łyżki ciemnego sosu sojowego
    6 łyżek miodu
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżki sosu Worcester
    4 łyżki powideł śliwkowych (można pominąć)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Szynka w glazurze miodowo-sojowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami.
    Do rondelka włożyć składniki marynaty: sos sojowy i Worcester, miód, ocet i powidła, zagotować i na małym ogniu gotować jeszcze przez minutę. Ostudzić.
    Mięso umieścić w szczelnym pojemniku z marynata i zostawić w lodówce na noc.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego bez przelewania marynaty. Marynatę zostawić do podlewania. Do naczynia z mięsem wlać wody do wysokości około 1cm. Piec przez 80 minut. W trakcie pieczenia polewać mięso pozostałą marynatą, mniej więcej co 15 minut.
    Mięso wyjąć w piekarnika, przykryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut.
    Sos powstały z pieczenia przelać do małego garnuszka i zredukować przez kilka minut do pożądanej gęstości.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować