Szynka w galarecie

0 (0 ocen)

Zawsze kupowałam ją w sklepie, gdyż moja rodzina za nią przepada. Postanowiłam odtworzyć ją w domu, by domownicy mogli się cieszyć jej smakiem, lecz bez zbędnych konserwantów.

Składniki:

  • Bulion:
    1 udko
    2 marchewki
    1 pietruszka korzeń
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    sól, pieprz, wegeta do smaku

    Pozostałe składniki:
    30 dag szynki konserwowej
    250g pieczarek konserwowych
    12 łyżeczek żelatyny (40g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szynka w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko przepłukać bieżącą wodą, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Dodać pokrojone na ćwiartki marchewki i pietruszkę korzeń, zagotować. Dodać liść laurowy, ziela angielskie i gotować do miękkości.
  • 2. Z ugotowanego bulionu odlać 3 szklanki wody, przyprawić do smaku, dodać żelatynę, energicznie mieszając, tak by nie dopuścić do powstania grudek.
  • szynka w galarecie 3. W miseczce układać pokrojoną szynkę w 1,5cm paski na przemian z pieczarkami i marchewką z bulionu. Zalać gorącym bulionem ze żelatyną. Odstawić w chłodne miejsce do stężenia.

Porady

Szynkę można wykonać również w osłonkach barierowych, dokładnie związując ich końce sznurkiem. Należy powiesić ją w pozycji pionowej i pozostawić w chłodnym miejscu do całkowitego stężenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować