Szynka w czerwonym curry z dyniowym makaronem

0 (0 ocen)

Soczyste i aromatyczne mięso podane z makaronem z dyni.

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    50 g czerwonej pasty curry
    łyżka oleju

    2 kg dyni makaronowej
    sól
    pieprz
    natka pietruszki

Szynka w czerwonym curry z dyniowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Szynkę nacieramy pastą curry wymieszaną z olejem. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy wodą i przykrywamy.
  • 2. Dynię myjemy. Przekładamy ją do drugiego naczynia żaroodpornego.
  • 3. Mięso oraz dynię wkładamy do piecyka i pieczemy w 180-190 stopniach około 1,5 godziny.
  • image-1b0ftej 4. Upieczoną dynię przekładamy na deskę i kroimy wzdłuż na pół.
  • image-2b63u5w 5.
    Dynię pozbawiamy pestek. Następnie za pomocą widelca wyjmujemy miąższ. Powinien rozdzielać się i wyglądem przypominać makaron.
  • image-21tibvw 6. Makaron dyniowy przekładamy na półmisek. Polewamy go sosem spod mięsa i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • image-0vsns29 7. Propozycja podania> plastry szynki układamy na makaronie dyniowym i podajemy z ulubioną sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy