Szynka w cukiniowym płaszczyku

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Moją największą pasją jest gotowanie. Cieszę się, że niemal codziennie mogę przyrządzić pyszny posiłek dla bliskich.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej

    2 cukinie

    3 cebule

    Olej

    Marynata:

    Około 2 łyżki Przyprawy do gyrosa

    3 łyżki sosu sojowego

    3 łyżki oliwy

    Po pół łyżeczki Papryki ostrej i słodkiejw proszku

Szynka w cukiniowym płaszczyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie umyj i osusz. Składniki marynaty wymieszaj i posmaruj mięso. Schłodź w lodówce kilkanaście godzin.
  • 2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Zeszklij na oleju. Dodaj pokrojoną w talarki cukinie i smaż około 10 minut.
  • 3. Mięso wyjmij z lodówki i owiń folią aluminiową. Wstaw di naczynia żaroodpornego. Piecz około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Około 15-20 minut przed końcem pieczenia z szynki ściągnij folię i obłóż cebulę i cukinią. Danie podawaj z dufinkami i sałatką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy