Szynka w aksamitnym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte mięso pokroiłam na ok cm grubości plastry. Rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Oprószyłam solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem. Z obu stron każdy kawałek mięsa posmarowałam musztardą. Następnie obtoczyłam w mące. Usmażyłam na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju, na średnim ogniu. Rumiane mięso przełożyłam do rondla. Na tłuszczu na którym smażyła się szynka zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula zmiękła na patelnię wlałam ok 2 szkl wrzącej wody. Całość przelałam do rondla z mięsem. Dodałam liście laurowe i ziele angielskie. Gotowałam ok 40 min pod przykryciem na małym ogniu - do miękkości mięsa. Ugotowane mięso i przyprawy wyjęłam z wywaru - wywar zblendowałam. Doprawiłam solą i pieprzem. Podałam z kaszą jęczmienną i warzywną surówka
Surówka
Mniej wiecej jedakowej wagi seler naciowy, pomidor koktailowy, zielony ogórek, papryka czerwona, łyżka drobno pokrojonego koperku, sól, oliwa z oliwek
Umyte warzywa pokroiłam. Dodałam koperek. Doprawiłam solą. Wymieszałam z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek
Komentarze