Szynka po staropolsku

0 (0 ocen)

Moja rodzinka uwielbia takie domowe mięso dobrze przyprawione i pachnące ziołami.

Składniki:

  • 3 kg szynki wieprzowej bez kości,
    6 łyżek oleju,
    2 ząbki czosnku,
    po 1/2 łyżeczki: gorczycy, kolendry, chilli, słodkiej papryki, bazylii, majeranku, cukru, rozmarynu, szałwii, oregano, tymianku i mięty,
    łyżeczka soli,
    łyżeczka pieprzu,
    2 kulki ziela angielskiego,
    2 owoce jałowca.

Szynka po staropolsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać wraz z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz lekko rozgniecione ziele angielskie oraz owoce jałowca. Gotową mieszanką natrzeć mięso, przykryć ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
  • 2. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, jego końce dobrze zawiązać. Piec ok. 1,5 godz w temp. 180st, następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok. 30-45 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy