Szynka po staropolsku

  • wyświetlono: 439 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Moja rodzinka uwielbia takie domowe mięso dobrze przyprawione i pachnące ziołami.

czekoladka

Składniki

3 kg szynki wieprzowej bez kości,
6 łyżek oleju,
2 ząbki czosnku,
po 1/2 łyżeczki: gorczycy, kolendry, chilli, słodkiej papryki, bazylii, majeranku, cukru, rozmarynu, szałwii, oregano, tymianku i mięty,
łyżeczka soli,
łyżeczka pieprzu,
2 kulki ziela angielskiego,
2 owoce jałowca.

Sposób przygotowania przepisu:

Szynka po staropolsku

  • 1. Szynkę umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać wraz z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz lekko rozgniecione ziele angielskie oraz owoce jałowca. Gotową mieszanką natrzeć mięso, przykryć ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
  • 2. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, jego końce dobrze zawiązać. Piec ok. 1,5 godz w temp. 180st, następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok. 30-45 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

moj_niedzielny_obiadkonkurs_wielkanocny

Komentarze

Podobne przepisy

świateczny bigos z grzybami i sliwkami

Dodane przez: BOŻENA ZIARNO

Bigos po staropolsku z suszonymi grzybami,...

Bigos a'la po staropolsku jest...

Świderki po staropolsku

Dodane przez: Borowka

Świderki po staropolsku

Bardzo lubię gotować. Najbardziej...

Kotlet po staropolsku

Dodane przez: RedakcjaPP

Kotlet po staropolsku

Przepis mam od prababci, która...

Szynka po bawarsku

Dodane przez: Kloruś

Szynka po bawarsku

Soczysta i krucha szynka duszona...

Zraz po staropolsku zawijany z boczkiem i cebulką

Dodane przez: kamilaryz

Zraz po staropolsku zawijany z boczkiem i...

Pyszne, miękkie, soczyste mięsko,...