Szynka po staropolsku

  • wyświetlono: 428 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Moja rodzinka uwielbia takie domowe mięso dobrze przyprawione i pachnące ziołami.

czekoladka

Składniki

3 kg szynki wieprzowej bez kości,
6 łyżek oleju,
2 ząbki czosnku,
po 1/2 łyżeczki: gorczycy, kolendry, chilli, słodkiej papryki, bazylii, majeranku, cukru, rozmarynu, szałwii, oregano, tymianku i mięty,
łyżeczka soli,
łyżeczka pieprzu,
2 kulki ziela angielskiego,
2 owoce jałowca.

Sposób przygotowania przepisu:

Szynka po staropolsku

  • 1. Szynkę umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać wraz z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz lekko rozgniecione ziele angielskie oraz owoce jałowca. Gotową mieszanką natrzeć mięso, przykryć ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
  • 2. Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, jego końce dobrze zawiązać. Piec ok. 1,5 godz w temp. 180st, następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok. 30-45 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

moj_niedzielny_obiadkonkurs_wielkanocny
 

Komentarze

Podobne przepisy

Schab zapiekany z boczkiem

Dodane przez: P_Aneta

Schab zapiekany z boczkiem

Schab zapiekany z musztardą z boczkiem...

kotlet z orzechami

Dodane przez: czarrna

Kurczak z orzechami

Smaczna odmiana od zwykłego kotleta...

Rolada Schabowa

Dodane przez: gotowanietoproste

Rolada Schabowa

Pyszna roladka na świąteczny obiad...

image-29ohcve

Dodane przez: tledzka

Kurczak w warzywach

Jest to potrawa którą wymyśliłam...

Ryż z sosem meksykańskim, wątróbką i brokułami.

Dodane przez: tledzka

Ryż z sosem meksykańskim, wątróbką i brokułami

Potrawę tę wymyślił właściwie...

Lasagne

Dodane przez: czarrna

Włoska lasagne

Coś na specjalną okazję