PrzyslijPrzepis.plhttps://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Szynka po staropolskuhttps://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szynka-po-staropolsku
Składniki
3 kg szynki wieprzowej bez kości,
6 łyżek oleju,
2 ząbki czosnku,
po 1/2 łyżeczki: gorczycy, kolendry, chilli, słodkiej papryki, bazylii, majeranku, cukru, rozmarynu, szałwii, oregano, tymianku i mięty,
łyżeczka soli,
łyżeczka pieprzu,
2 kulki ziela angielskiego,
2 owoce jałowca.
Sposób przygotowania przepisu:
Szynka po staropolsku
1.
Szynkę umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy wymieszać wraz z olejem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz lekko rozgniecione ziele angielskie oraz owoce jałowca. Gotową mieszanką natrzeć mięso, przykryć ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.
2.
Następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, jego końce dobrze zawiązać. Piec ok. 1,5 godz w temp. 180st, następnie rozciąć rękaw i piec jeszcze ok. 30-45 min.
Komentarze