Pyszna szynka z warzywami w aromatycznym sosie. Idealnie komponuje się z dodatkiem ryżu, makaronu czy też kaszy jaglanej. Serdecznie polecam nam smakowało bardzo :)
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
800 g szynki wieprzowej
350 g pieczarek
czerwona papryka
czerwona cebula
puszka pomidorów krojonych
2-3 łyżki mąki
pieprz
sól
oliwa do smażenia
mąka do obtoczenia ok 3 łyżki
natka pietruszki
Szynka po bałkańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę kroimy w paseczki obtaczamy w mące. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso, obsmażamy na złoto. Podlewamy wodą zimną.
2.Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w kosteczkę, pieczarki pokrojone w grubsze plasterki oraz pomidory z puszki. Dusimy całość na wolnym ogniu.
3.Pod koniec gotowania zagęszczamy mąką rozpuszczoną w 1/2 szklanki zimnej wody. Całość przyprawiamy.
Komentarze