Szynka po bałkańsku

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna szynka z warzywami w aromatycznym sosie. Idealnie komponuje się z dodatkiem ryżu, makaronu czy też kaszy jaglanej. Serdecznie polecam nam smakowało bardzo :)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g szynki wieprzowej
    350 g pieczarek
    czerwona papryka
    czerwona cebula
    puszka pomidorów krojonych
    2-3 łyżki mąki
    pieprz
    sól

    oliwa do smażenia
    mąka do obtoczenia ok 3 łyżki
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szynka po bałkańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę kroimy w paseczki obtaczamy w mące. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy mięso, obsmażamy na złoto. Podlewamy wodą zimną.
  • 2. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w kosteczkę, pieczarki pokrojone w grubsze plasterki oraz pomidory z puszki. Dusimy całość na wolnym ogniu.
  • 3. Pod koniec gotowania zagęszczamy mąką rozpuszczoną w 1/2 szklanki zimnej wody. Całość przyprawiamy.
  • 4. Pietruszkę siekamy i dodajemy do mięsa.
  • 5. Życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować