Na niedzielny obiad z reguły przygotowuję jakieś mięso, ale staram się robić coś w miarę szybkiego :) Tą szynkę przygotujemy bardzo szybko a po upieczeniu otrzymamy pyszne, kruche i aromatyczne mięso.
Szynka pieczona z mozarellą, pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem (jeśli jest grube to nadkrawamy i rozkładamy tak by mieć płat mięsa dający się spiąć po napełnieniu).
2.Oliwę mieszamy z przyprawami, smarujemy z obu stron mięso i wkładamy do lodówki na godzinę.
3.Oliwki przekrawamy na pół, ser na plasterki, pomidor obieramy i kroimy na ćwiartki.
4.Na środku mięsa rozkładam pomidory, oliwki i połowę sera. Mięso spinamy wykałaczkami i przekładamy do naczynia żaroodpornego (wykałaczkami od spodu).
5.Podlewamy rosołem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 50 minut. Po tym czasie na mięsie układamy pozostały ser i pieczemy jeszcze 10 minut (również pod przykryciem).
Komentarze