Szynka pieczona z mozarellą, pomidorami i oliwkami

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min

Na niedzielny obiad z reguły przygotowuję jakieś mięso, ale staram się robić coś w miarę szybkiego :) Tą szynkę przygotujemy bardzo szybko a po upieczeniu otrzymamy pyszne, kruche i aromatyczne mięso.

  • 15 min

Składniki:

  • 70 dkg surowej szynki
    10 zielonych oliwek
    1 pomidor
    ser mozarella
    8 łyżek rosołu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka marynaty do mięs klasycznej
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1 łyżka tymianku
    pieprz kolorowy świeżo mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka pieczona z mozarellą, pomidorami i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem (jeśli jest grube to nadkrawamy i rozkładamy tak by mieć płat mięsa dający się spiąć po napełnieniu).
  • 2. Oliwę mieszamy z przyprawami, smarujemy z obu stron mięso i wkładamy do lodówki na godzinę.
  • 3. Oliwki przekrawamy na pół, ser na plasterki, pomidor obieramy i kroimy na ćwiartki.
  • 4. Na środku mięsa rozkładam pomidory, oliwki i połowę sera. Mięso spinamy wykałaczkami i przekładamy do naczynia żaroodpornego (wykałaczkami od spodu).
  • 5. Podlewamy rosołem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 50 minut. Po tym czasie na mięsie układamy pozostały ser i pieczemy jeszcze 10 minut (również pod przykryciem).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować