Szynka pieczona z młodą kapustą

3.5 (2 ocen)

  • 30 min

Tak podana szynka to doskonały pomysł na beztłuszczowy i łatwy do przygotowania niedzielny obiad z dodatkiem pysznej i aromatycznej młodej kapusty :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 6 porcji:
    800 g szynki surowej
    duża cebula
    duża marchewka
    100 g młodej kapusty
    2 łyżeczki przyprawy do dań kucharek
    1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
    1 łyżeczka gorczycy białej
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    3 łyżeczki mąki pszennej
    torebka do pieczenia

Szynka pieczona z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę.
  • 2. Cebulę kroimy w ćwiartki, marchewkę w plastry. Kapustę drobno kroimy.
  • 3. Wszystko wrzucamy do torebki do pieczenia, wsypujemy przyprawy i mąkę.
  • 4. Torebkę zamykamy dołączonym do niej żaroodpornym klipsem.
  • 5. Delikatnie obracając rozprowadzamy przyprawy na mięsie, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w 190 st. C przez około 70 minut (przez pierwsze 35 minut piekłam z termoobiegiem a następnie bez).

Komentarze

Podobne przepisy