Danie jednogarnkowe: delikatne mięso szynki zapiekane w kapuście z cukinią, cebulą, pieczarkami, grzybami i marchewką. Jesienne i rozgrzewające. Duża porcja, szybkie w przygotowaniu i smaczne!
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1500 g mięsa z szynki,
450 g pieczarek,
250 g grzybów (waga po wcześniejszym obgotowaniu),
Szynka pieczona w kapuście z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy na plastry około 2 cm grubości.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do przypraw oraz oleju - mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso.
Kapustę szatkujemy (nie musi być zbyt drobno), cebulę kroimy w piórka, pieczarki i marchew w grubsze plastry, cukinię w kostkę, grzyby jeśli są duże na mniejsze kawałki.
Kapustkę sparzyć wrzątkiem, dokładnie odsączamy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy dużą szczyptą pieprzu.
2.Na dno dużego naczynia żaroodpornego wykładamy pół kapusty, następnie cebulę, cukinię, marchewkę, pieczarki, mięso, grzyby oraz pozostałą część kapusty.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku pod przykryciem przez 2 godziny.
Komentarze