Szynka pieczona w kapuście z warzywami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Danie jednogarnkowe: delikatne mięso szynki zapiekane w kapuście z cukinią, cebulą, pieczarkami, grzybami i marchewką. Jesienne i rozgrzewające. Duża porcja, szybkie w przygotowaniu i smaczne!

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1500 g mięsa z szynki,

    450 g pieczarek,

    250 g grzybów (waga po wcześniejszym obgotowaniu),

    duża marchewka,

    kawałek cukinii,

    2 cebule,

    duża marchewka,

    80 g przecieru pomidorowego,

    sól, pieprz,

    łyżeczka słodkiej papryki,

    łyżeczka przyprawy staropolskiej do drobiu,

    łyżeczka majeranku,

    pół główki czosnku,

    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szynka pieczona w kapuście z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy na plastry około 2 cm grubości.

    Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do przypraw oraz oleju - mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso.

    Kapustę szatkujemy (nie musi być zbyt drobno), cebulę kroimy w piórka, pieczarki i marchew w grubsze plastry, cukinię w kostkę, grzyby jeśli są duże na mniejsze kawałki.

    Kapustkę sparzyć wrzątkiem, dokładnie odsączamy, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy dużą szczyptą pieprzu.
  • Szynka w naczyniu 2. Na dno dużego naczynia żaroodpornego wykładamy pół kapusty, następnie cebulę, cukinię, marchewkę, pieczarki, mięso, grzyby oraz pozostałą część kapusty.

    Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku pod przykryciem przez 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować