Wyjątkowa , krucha i soczysta szynka pieczona. Lekko pikantna i mocno chrzanowa. Może stanowić dodatek do pieczywa lub być podana jako danie obiadowe z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej w kulce
Zalewa:
1,5 l. zimnej wody
4 łyżki pikantnego ketchupu
4 łyżki chrzanu śmietankowego
1 cebula
4 liście laurowe
2 łyżki soli
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
1 łyżka przyprawy do wieprzowiny
Dodatkowo:
6 łyżek chrzanu śmietankowego
2 łyżki naturalnej przyprawy do wędlin ( użyłam żywieckiej)
Szynka pieczona w chrzanie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę umyć , osuszyć.
Zalewa: Cebulę pokroić w piórka , liście laurowe poruszyć na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki zalewy połączyć razem , umieścić w niej szynkę.
Odstawić na dobę do lodówki.
2.Następnego dnia szynkę wyjąć z zalewy , opłukać i osuszyć.
Chrzan połączyć z przyprawą do wędlin , nasmarować mięso.
Zawinąć szczelnie w folię aluminiową , odstawić na noc do lodówki.
Po upływie czasu szynkę piec nie odwijając z foli 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Po wyjęciu z piekarniku pozostawić szynkę w foli do ostudzenia.
Komentarze