Szynka pieczona( coś na chlebek i nie tylko)

0 (0 ocen)

Kupowanie wędlin w sklepach stało się mało przyjemną czynnością, bo: albo są za suche ,albo za słone lub po prostu nie da się ich zjeść.Proponuję przepis na domowe mięsko -wiem co jem:)

Składniki:

  • 1 kg szynki lub mięsień wieprzowy
    Zalewa:
    2 l wody
    4 łyżeczki soli
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka liści laurowych
    4-5 ząbków czosnku
    Ponadto:
    1 łyżka musztardy
    sznurek do przewiązania szynki

Szynka pieczona( coś na chlebek i nie tylko) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ... 1. Zalewa:Składniki zagotować i ostudzić.Mięso umyć,osuszyć ,włożyć do garnka i zalać zimną zalewą tak, aby zalewa przykrywała całe mięso.Włożyć do lodówki na 2 dni i odwracać co 12 godz.
  • ... 2. Po tym czasie mięso osuszyć,związać sznurkiem,
  • ... 3. pod sznurek włożyć ze dwa listki laurowe,przesmarować z wierzchu musztardą .
  • ... 4. Tak przygotowaną szynkę ,wkładamy do rękawa foliowego,a całość do naczynia żaroodpornego lub formy do zapiekania.
  • ... 5. Pieczemy w temp.190 st.C ok.1 godziny.Po upieczeniu rozcinamy folię i zostawiamy mięso jeszcze na 15 min (żeby się przyrumieniło)Szynka gotowa jest do spożycia po wystudzeniu. Najlepiej smakuje z pieczywem lub buraczkami z chrzanem

Porady

Jeśli robimy większą szynkę musimy pamiętać,że pieczemy ją wtedy dłużej 1 godz na każdy kilogram mięsa(jeżeli mamy1,5 kg mięsa pieczemy 1,5 godziny itd.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy