Tak przygotowana szynka jest kruchutka,aromatyczna,delikatna.By ją przygotować wystarczy kilka składników a po wyjęciu z piekarnika możemy delektować się pysznym mięsem przygotowanym bez tłuszczu:)
20 min
Składniki:
Składniki na około 6 porcji:
1 kg szynki surowej
duża cebula
duży banan
3 łyżeczki przyprawy do dan kucharek
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka oregano
½ łyżeczki gorczycy białej
½ łyżeczki czosnku granulowanego
1 łyżeczka listków suszonej bazylii
pieprz kolorowy świeżo mielony
2 łyżeczki mąki
torebka do pieczenia
Szynka pieczona bez tłuszczu z cebulką, bananem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę myjemy, osuszamy, kroimy w dość gruba kostkę. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki.
2.Obrany banan kroimy w plastry. Wszystko wrzucamy do torebki do pieczenia, wsypujemy przyprawy i mąkę.
3.Torebkę zamykamy dołączonym do niej żaroodpornym klipsem.
4.Delikatnie obracając rozprowadzamy przyprawy na mięsie, całość wkładamy do naczynia żaroodpornego, torebkę nakłuwamy w kilku miejscach i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika w 190 st. C przez około 60 minut.
Komentarze