Szynka jałowcowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Szyneczka na świąteczny stół

  • 2 godz.

Składniki:

  • peklowanie
    na 3 kg mięsa
    2 l wody
    4 łyżki soli
    2 łyżki soli peklowej
    listki laurowe
    pieprz
    ziele angielskie

    jałowiec
    pieprz
    kolendra

Szynka jałowcowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do peklowania mięso przygotować 3 dni wcześniej .
    Sól rozpuścić w wodzie , dodać przyprawy i zanurzyć mięso.

    Mięso osączyć z solanki, przyprawy ( po jednej łyżeczce jałowca, pieprzu i kolendry ) wsypać do moździerza i utłuc. Szynkę obsypać przyprawami owinąć folią aluminiową.
    Piec ok 1,5 godziny. po tym czasie folię rozerwać i podpiec na rumiany kolor ok 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy