Szynka i boczek - pieczone

4.5 (160 ocen)

  • 3 godz.

Dostałam ćwiartkę mięsa wieprzowego. Mąż uwielbia pieczony boczek, a ja szynkę, więc upiekłam razem. Udana wariacja :)

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na marynatę:
    1-1,5 kg szynki
    1-1,5 kg boczku
    7 liści laurowych
    10 ziaren ziela angielskiego
    1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
    4-5 łyżek soli
    2 łyżki maggi/sosu sojowego
    kilka ząbków czosnku

    Składniki na glazurę szynki:
    1 łyżeczka musztardy chrzanowej
    1 łyżeczka sosu sojowego
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 op. marynaty do mięs z gorczycą
    szczypta kminku
    szczypta pieprzu
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Składniki na glazurę boczku:
    1-1,5 łyżeczki rozmarynu
    szczypta kminku
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Szynka i boczek - pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników gotujemy zalewę (w ok. 3l wody). Studzimy i zanurzamy w niej dokładnie umyte kawałki boczku i szynki.
    Pozostawiamy na minimum dobę w chłodnym miejscu.
  • 2. Następnego dnia zamarynowane mięso dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy na całej powierzchni i szpikujemy pokrojonymi kawałkami czosnku.
  • 3. Składniki glazury szynki dokładnie mieszamy i nacieramy mięso z każdej strony
  • 4. Boczek nacieramy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawami. Oklepujemy, żeby zioła przywarły do mięsa.
  • 5. Mięso przekładamy do brytfanny, podlewamy marynatą, w której się moczyło i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni.
  • 6. Pieczemy 40 minut, gdy się zrumieni zrzucamy rozmaryn z boczku i przykrywamy brytfannę folią aluminiową. Zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni. Pieczemy jeszcze około 1,5 godziny.
    W trakcie pieczenia można kilka razy polać mięso sosem z brytfanny. Jednak nie jest to konieczne, bo pod folią sos dobrze paruje i otrzymujemy kruche i soczyste pieczyste :)

Porady

Jeśli upieczemy większą ilość mięsa można je podzielić i zamrozić. Folię aluminiową przykrywamy zawsze błyszczącą stroną do mięsa. Ja zawsze próbuję zalewy-sprawdzam czy jest odpowiednio słona i przyprawiona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

4.7 (252 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szynka peklowana (szynkowar)

To może cię zainteresować