Szynka gotowana z zieleniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, wysuszyć. Naciąć 3 wgłębienia, nie docinając do końca. Szynkę obficie natrzeć majerankiem, imbirem, pieprzem i solą. Włożyć na noc do lodówki.
2.Następnie nacięcia posmarować pastą Aiwar i wyłożyć zieleniną (dość obficie).
3.Uformować zgrabny wałek, ciasno owinąć 2 - krotnie folią aluminiową (można dodatkowo folię spiąć zszywaczem w miejscach zawinięcia).
4.Na folię aluminiową ciasno nałożyć warstwę folii spożywczej. Pakunek związać sznurkiem, by zabezpieczyć przed deformacją i przedostaniem się do środka wody.
5.Owinięte mięso włożyć do garnka z wodą (powinna całkowicie przykryć mięso), doprowadzić do wrzenia i gotować 35 min. Po tym czasie pakunek odwrócić i gotować kolejne 35 min. Następnie szynkę wyjąć z wrzątku, przełożyć na talerz i całkowicie wystudzić pod obciążeniem (np. kładąc na jej wierzchu deseczkę z ciężkim przedmiotem), nie zdejmując folii. Ostatecznie warstwy folii usunąć.
Komentarze