Szynka gotowana z zieleniną

0 (0 ocen)

Szynka prezentuje się jak rolada i jest niezwykle aromatyczna.

Składniki:

  • 1200 g szynki wieprzowej w kawałku, bez skóry, bez kości

    Do natarcia mięsa:
    majeranek suszony
    imbir mielony
    pieprz czarny mielony
    sól

    Do nadziania mięsa:
    1 - 2 łyżeczki pasty Aivar ostrej
    gałązki natki pietruszki
    gałązki lubczyku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szynka gotowana z zieleniną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szynka gotowana z zieleniną 1. Mięso umyć, wysuszyć. Naciąć 3 wgłębienia, nie docinając do końca. Szynkę obficie natrzeć majerankiem, imbirem, pieprzem i solą. Włożyć na noc do lodówki.
  • Szynka gotowana z zieleniną 2. Następnie nacięcia posmarować pastą Aiwar i wyłożyć zieleniną (dość obficie).
  • Szynka gotowana z zieleniną 3. Uformować zgrabny wałek, ciasno owinąć 2 - krotnie folią aluminiową (można dodatkowo folię spiąć zszywaczem w miejscach zawinięcia).
  • Szynka gotowana z zieleniną 4. Na folię aluminiową ciasno nałożyć warstwę folii spożywczej. Pakunek związać sznurkiem, by zabezpieczyć przed deformacją i przedostaniem się do środka wody.
  • Szynka gotowana z zieleniną 5. Owinięte mięso włożyć do garnka z wodą (powinna całkowicie przykryć mięso), doprowadzić do wrzenia i gotować 35 min. Po tym czasie pakunek odwrócić i gotować kolejne 35 min. Następnie szynkę wyjąć z wrzątku, przełożyć na talerz i całkowicie wystudzić pod obciążeniem (np. kładąc na jej wierzchu deseczkę z ciężkim przedmiotem), nie zdejmując folii. Ostatecznie warstwy folii usunąć.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować