Szynka gotowana - wędlina

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Krucha, dobrze doprawiona gotowana szynka na kanapki i na świąteczny stół.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g mięsa z szynki - najlepiej, żeby miała kształt kulki,

    1800 ml wody,

    80 g soli,

    łyżeczka czosnku w proszku,

    łyżeczka słodkiej papryki,

    łyżeczka pikantnej papryki,

    kilka ziaren ziela angielskiego,

    4-5 liści laurowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Szynka gotowana - wędlina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wody dodajemy wszystkie przeprawy. Doprowadzamy do wrzenia.
    Szynkę wkładamy w siatkę wędliniarską lub związujemy specjalnym sznurkiem, aby pozostała zwięzła.
    Mięso wkładamy do gorącej wody, doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 5 minut. Następnie zdejmujemy z ognia, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (np. na noc).

    Po tym czasie ponownie zagotowujemy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut. Zestawiamy z ognia, wyjmujemy mięso, odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
    Wyjmujemy z siatki, wkładamy do lodówki - chłodzimy kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Liść laurowy Ziele angielskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować