Szynka faszerowana porem i ananasem w swojskiej marynacie

0 (0 ocen)

  • 40 min

Szynka jest zdrowa i kruchutka, bez żadnych konserwantów. W sam raz na kanapki dla dzieci i dorosłych. Może być podana również na stół wielkanocny jako przystawka z wędlinami. Naprawdę smaczna, polecam.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 kg surowej szynki
    1 duży por
    4 plastry ananasa
    Majeranek
    Folia spożywcza
    Marynata:
    5 ziaren ziela angielskiego
    10 ziaren kolorowego pieprzu
    2 liście laurowe
    2 ząbki czosnku
    1 torebka soli peklowanej
    2 litry wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szynka faszerowana porem i ananasem w swojskiej marynacie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na marynatę – oprócz soli zagotować, lekko przestudzić i dodać sól, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Włożyć mięso i odstawić na 2 dni w chłodne miejsce.
    Pora obrać i pokroić w drobną kostkę, sparzyć wrzątkiem, odcedzić na sitku.
    Ananasa pokroić w grubą kostkę.
    Mięso wyjąć z marynaty, osączyć na durszlaku. Przeciąć na 2 kawałki a te przekroić na pół, lekko rozbić tłuczkiem. Na plastrach mięsa rozłożyć pora a na nim kostki ananasa. Zwinąć w roladę, obwiązać sznurkiem, zawinąć szczelnie w folię do pieczenia mięsa. Wstawić do naczynia żaroodpornego, zalać wodą rolady i gotować w piekarniku. Ustawić temperaturę 180 0 C do zagotowania i w tej temp. dusić przez okres 20 minut, następnie zmniejszyć temp. do 150 stopni i piec około 60 minut. Pozostawić mięso w gorącej wodzie przez czas 30 minut, następnie wyjąć delikatnie, posypać majerankiem i odstawić do całkowitego wystudzenia. Najlepiej przełożyć mięso do czystej folii.

Porady

Zamiast folii spożywczej można użyć rękawa do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować