Szynka duszona z porem i młodymi warzywami

0 (0 ocen)

Uduszone mięso jest kruche i bardzo mięciutkie. Dodatek młodych warzyw sprawia, że szynka jest bardzo aromatyczna. Mięsko sprawdzi się na rodzinnym obiedzie z dodatkiem buraczków, młodych ziemniaków i kompotu ze śliwek!

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    Przyprawa do wieprzowiny
    1 łyżka maki pszennej
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 duży por
    1 cebula dymka
    1 łodyga selera naciowego
    3 marchewki
    7 pieczarek
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1 szklanka wody
    Olej do smażenia
    Koper do posypania
    Przyprawy: ostra papryka wędzona, suszona marchewka, sól, pieprz

Szynka duszona z porem i młodymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wj0krv 1. Cebulę dymkę oraz por kroimy w kosteczkę. Szklimy w garnku na rozgrzanym oleju.
  • image-1uv3yu2 2. Szynkę kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do wieprzowiny, słodką papryką i obsypujemy mąką.
  • image-04ufwsg 3. Dokładamy do garnka. Marchewkę, pieczarki oraz seler naciowy kroimy w pół plasterki. Dokładamy do mięsa. Całość przesmażamy, podlewamy wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Doprawiamy przyprawami i dusimy na wolnym ogniu do miękkości mięsa (około 60 minut). Po ugotowaniu posypujemy młodym koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy