Szynka duszona z cebulą, pieczarkami i suszonymi grzybami w sosie własnym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny i soczysty kawał szynki uduszony w sosie własnym z cebulką, pieczarkami oraz suszonymi grzybami. Taka szynka wyśmienicie pasuje do kasz czy ziemniaczków z ulubioną sałatką. Prosta w przygotowaniu z dostępnych składników a to dodatkowy plus. Danie praktycznie samo się robi.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g szynki chudej
    4 grzybki suszone
    4 pieczarki
    2 średnie cebule
    2 łyżeczki mąki
    natka pietruszki
    przyprawa do wieprzowiny
    czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szynka duszona z cebulą, pieczarkami i suszonymi grzybami w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szynka 1. Mięso umyć a następnie posypać przyprawą do wieprzowiny oraz czosnkiem granulowanym. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i podlać około 3 szklankami wody. Do mięsa dodać grzyby suszone oraz posiekaną w pióra cebulę i pokrojone pieczarki. Całość przykryć folią aluminiową.
  • 2. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni i dusić 60 minut po tym czasie gdy mięso będzie mięciutkie wyciągnąć na talerz i odczekać 10 minut i pokroić w plastry.
  • 3. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do sosu, zamieszać i z powrotem wstawić do piekarnika na 15 minut. Gdy sos ,,pyrknie" wyciągnąć z piekarnika i włożyć plastry szynki do sosu. Natkę pietruszki posiekać drobno i posypać po sosie z mięsem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować