Szynka duszona w sosie z warzywami

4.5 (190 ocen)

Przepyszne mięso w super sosie!

Składniki:

  • 600 g szynki wieprzowej
    200g pieczarek
    Czerwona papryka (bez skórki)
    1 cebula biała
    1 cebula czerwona
    3 łyżki sosu Worcester
    1 łyżeczka musztardy
    2 łyżki śmietany 18%
    Sól
    Pieprz
    Ziele angielskie
    Listek laurowy
    Papryka słodka w proszku
    Papryka ostra w proszku
    Mąka do obtoczenia
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka duszona w sosie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Szynkę umyć, pokroić w plastry. Osuszyć, oprószyć solą, pieprzem i obtoczyć w mące. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i przesmażyć na drugiej patelni.

    Do mięsa dołożyć paprykę (wcześniej upieczoną i obraną ze skórki, pokrojoną w paseczki), uduszone pieczarki, musztardę, polać sosem Worcester. Podlać wodą lub bulionem.

    Cebule obrać, pokroić w piórka i wsypać do rondla. Dodać listek laurowy, 2 kuleczki ziela angielskiego i dusić do miękkości mięsa.

    Gdy mięso jest już miękkie, sos doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać pół łyżeczki papryki ostrej, łyżkę papryki słodkiej i zaciągnąć sos śmietaną.

    Mięso duszone w sosie z warzywami podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować