Szynka duszona w sosie z morelami

0 (0 ocen)

Szynkę należy najpierw ponakłuwać i ponadziewać czosnkiem a potem zamacerować w ziołach, obsmażyć i udusić w pysznym sosie morelowo-porowym. Szynkę na ciepło podałam na obiad, gdy ostygła można ją było kroić w cienkie plastry zajadać na kanapkach.

Składniki:

  • 1 kg surowej szynki ze skórą

    Marynata:
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka chilli w proszku
    1 łyżka soli
    2 łyżki miodu
    3 łyżki oleju

    7 ząbków czosnku

    1 por
    7 moreli suszonych
    0,5 l bulionu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szynka duszona w sosie z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyj i osusz. Ząbki czosnku obierz, szykę ponakłuwaj w różnych miejscach i ponadziewaj czosnkiem. Na marynatę wymieszaj wszystkie składniki i namaceruj porządnie szynkę, umieść ją w naczyniu z pokrywą, wstaw do lodówki na noc.
  • 2. Na drug dzień wyjmij szynkę z lodówki na przynajmniej godzinę przed smażeniem. Szynkę obsmaż z każdej strony, skórka się trochę przypiecze, ale to nic nie szkodzi bo trzeba ją potem odciąć (jest za twarda by ją jeść).
  • 3. Pora oczyść, pokrój w talarki. Suszone morele pokrój w mniejsze części. Dodaj do smażącej się szynki. Przesmaż krótko razem i podlej bulionem. Szynkę duś ok. 1,5 godziny. Podawaj pokrojoną w plastry z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Por Suszone morele

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować