Szynka duszona w sosie z czosnkiem

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g szynki wieprzowej surowej
    musztarda francuska
    olej do smażenia
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    600 ml bulionu wołowego
    10 ząbków czosnku marynowanego
    2 liście laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    gałka muszkatołowa
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szynka duszona w sosie z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyłem, osuszyłem ręcznikiem papierowym, oprószyłem solą i pieprzem.

    Następnie nasmarowałem musztardą i w całości podsmażyłem na rozgrzanym oleju (z każdej strony). Pokroiłem na kotlety o grubości 1,5 cm.

    Cebule i czosnek posiekałem, podsmażyłem na oleju, zalałem bulionem, dodałem liście laurowe, ziele angielskie i czosnek marynowany. Całość zagotowałem.

    Do sosu przełożyłem mięso i dusiłem 90 min na wolnym ogniu.

    Sos zredukowałem, do smaku doprawiłem solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować