Szynka drobiowa z pastą z pietruszki zielonej ze szynkowara

0 (0 ocen)

Tym razem zrobiłam własną wędlinę drobiową na życzenie babci, bardzo jej smakowała.

Składniki:

  • 1200kg piersi z kurczaka
    1/2 pęczka zielonej pietruszki

    Marynata:
    ¾ szklanki oleju rzepakowego
    1 łyżka oleju balsamicznego
    1 łyżeczka wegety
    1 płaska łyżka soli
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka pieprzu mielonego
    ½ łyżeczki ostrej papryki
    ½ łyżeczki miodu
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka musztardy

Szynka drobiowa z pastą z pietruszki zielonej ze szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • marynata 1. Składniki marynaty wymieszać ze sobą.
  • mięso w marynacie 2. Piersi z kurczaka oczyścić, każdą przekroić wzdłuż na pół, aby powstał płat mięsa. Mięso dodać do marynaty, włożyć do lodówki na 12h.
  • pasta z zielonej pietruszki 3. Zieloną pietruszkę drobno posiekać, wymieszać z 2 łyżkami marynaty spod mięsa.
  • mięso z pasta 4. Płaty mięsa posmarować pastą z zielonej pietruszki, zwinąć.
  • 5. Mięso umieścić w woreczku, zawiązać, a następnie włożyć do szynkowara. Szynkowar umieścić w wysokim naczyniu, zalać wodą do wysokości mięsa w szynkowarze. Parzyć w temperaturze 80 st C ok 1,5h.

Komentarze

Podobne przepisy