Szynka drobiowa z fileta kurczaka z papryką

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna domowa szyneczka drobiowa z szynkowara z fileta kurczaka z papryką czerwoną, szynka wychodzi soczysta i nie rozpada się podczas krojenia. Idealna dla rodziny na śniadanie lub kolację.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg fileta z kurczaka
    papryka czerwona
    łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
    szczypta pieprzu czarnego
    2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    2 ząbki czosnku
    szynkowar
    worek do szynkowra
    termometr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szynka drobiowa z fileta kurczaka z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fileta myjemy a następnie kroimy w dużą kostkę, paprykę kroimy w małą kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z wszystkimi przyprawami. Szynkowar napełniamy workiem i przekładamy mięsną masę, nakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar. Wbijamy w dziurkę termometr.
  • 2. W dużym garnku zagotowujemy wodę i do gotującej wkładamy szynkowar parzymy 2 godziny w 80 stopniach. Po tym czasie wylewamy wrzącą wodę i napełniamy ganek zimną wodą. Zimny i wystudzony szynkowar odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Porady

Do szyneczki można użyć kolorowej papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować