Szynka dojrzewająca

  • wyświetlono: 24162 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Wyborna i bardzo smaczna.

Składniki

1 kg szynki
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. soli
przyprawy;
czosnek granulowany
pieprz ziołowy
papryka słodka
majeranek
oregano

Sposób przygotowania przepisu:

Szynka dojrzewająca

  • 1. Szynkę umyć, osuszyć i oczyścić z błon na wierzchu. Mięso natrzeć 1/2 szkl. cukru z każdej ze stron i pozostawić w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce na 24 godziny.
  • 2. Po 24 godzinach szynkę myjemy usuwając cukier i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy mięso 1/2 szkl. soli z każdej ze stron i pozostawiamy znowu w pojemniku w lodówce na 24 godziny.
  • 3. Po dobie mięso myjemy po soli i osuszamy papierowym ręcznikiem. Teraz szynkę nacieramy przyprawiamy z każdej strony przyprawami warstwa po warstwie: czosnek, papryka, pieprz, majeranek i oregano. Wkładamy do pojemnika znowu na 24 godziny.
  • 4. Czwartego dnia szynkę wyjmujemy, wkładamy do gazy czy specjalnej siatki i wieszamy w przewiewnym miejscu, blisko kaloryfera do wysuszenia. Mięso powinno tak wisieć przynajmniej cztery dni.
  • 5. Szynkę zdejmujemy.Przechowujemy w lodówce. Kroimy cienkie plastrydo jedzenia.

Porady

Zamiast szynki, można wykorzystać schab. Do smaku można dodać inne przyprawy, według gustu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

szynkaz chrzanem w galarecie

Dodane przez: klementynka

szynka z chrzanem w galarecie

Moim zdaniem nie ma imprezy bez...

szynka gotowana

Dodane przez: bieniaszka

Szynka gotowana - domowa

Wyjątkowa szynka na wyjątkową okazję...

image-1290ptb

Dodane przez: basinepichcenie

Szynka długodojrzewająca

W przepięknym kolorze, o cudownym...

Domowa szynka gotowana

Dodane przez: Martyna1991

Szynka gotowana

Delikatna , soczysta domowa szynka....

Szynka nadziewana

Dodane przez: Agnieszka Rec

Szynka nadziewana

Plastry szynki nadziane pyszną...

domowa pieczona szynka

Dodane przez: Neblina36

Pieczona szynka w glazurze

Kupuję mięso-szynkę, polewam glazurą...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE