Szynka dojrzewająca

4.47 (172 ocen)

Wyborna i bardzo smaczna.

Składniki:

  • 1 kg szynki
    1/2 szkl. cukru
    1/2 szkl. soli
    przyprawy;
    czosnek granulowany
    pieprz ziołowy
    papryka słodka
    majeranek
    oregano
Wystaw ocenę:

4.47 (172 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Szynka dojrzewająca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć, osuszyć i oczyścić z błon na wierzchu. Mięso natrzeć 1/2 szkl. cukru z każdej ze stron i pozostawić w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce na 24 godziny.
  • 2. Po 24 godzinach szynkę myjemy usuwając cukier i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy mięso 1/2 szkl. soli z każdej ze stron i pozostawiamy znowu w pojemniku w lodówce na 24 godziny.
  • 3. Po dobie mięso myjemy po soli i osuszamy papierowym ręcznikiem. Teraz szynkę nacieramy przyprawiamy z każdej strony przyprawami warstwa po warstwie: czosnek, papryka, pieprz, majeranek i oregano. Wkładamy do pojemnika znowu na 24 godziny.
  • 4. Czwartego dnia szynkę wyjmujemy, wkładamy do gazy czy specjalnej siatki i wieszamy w przewiewnym miejscu, blisko kaloryfera do wysuszenia. Mięso powinno tak wisieć przynajmniej cztery dni.
  • 5. Szynkę zdejmujemy.Przechowujemy w lodówce. Kroimy cienkie plastrydo jedzenia.

Porady

Zamiast szynki, można wykorzystać schab. Do smaku można dodać inne przyprawy, według gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować