Szynka czosnkowa (szynkowar)

0 (0 ocen)

  • 81 godz. 40 min

Kolejna propozycja wędliny ,tym razem wersja z czosnkiem.

  • 81 godz. 40 min

Składniki:


  • 800 g szynki wieprzowej (myszka)
    2 główki czosnku
    3 łyżki soli
    2 łyżki majeranku

Szynka czosnkowa (szynkowar) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Czosnek obieramy i kroimy w słupki. Szynkę nakłuwamy ,w miejsce nakłuć wciskamy czosnek. Szynkę obtaczamy w mieszance soli i majeranku ,owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso przekładamy do szynkowaru i gotujemy w temperaturze 80°C przez 45 min. Następnie szynkowar schładzamy ,wstawiamy do lodówki na kolejne 24 godziny. Wędlina gotowa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy