roladka indycza z czosnkiem

0 (0 ocen)

rolada jest smaczna, delikatna, krucha i domowa.............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • mięso indycze 1,5 kg, czosnek ząbki 10 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa gyros 1 opakowanie, oliwa 6 łyżek, woda 1 szklanka

Roladka indycza z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. mięso indyka opłukać, osuszyć, ponacinać na aby powstał płat mięsa - na mięsie rozłożyć ząbki czosnku obrane, posypac przyprawą i kucharkiem
  • etap 2. ciasno zwinąć mięso jak roladę i obwiązać nicią lub sznurkiem - schować zawinięte w workeczku do lodówki na całą noc
  • etap 3. w szybkowarze na gorącej oliwie zrumienić roladę z każdej strony, wlać wodę, zamknąć szybkowar i od chwili zagotowania zmniejszyć ogień na minimum i gotować z 25 minut
  • etap 4. spuścić ciśnienie z szybkowara i wyjąć roladę - sos co pozostał można zmrozić i np. użyć do kopytek, kaszy, makaronu, bigosu itp.
  • etap 5. z zimnej rolady usunąć sznurek i można kroić cienkie plastry do pieczywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy