Szybkie trufle czekoladowe z nutką alkoholu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę i ciągle mieszając podgrzewamy do chwili aż składniki dokładnie się połączą. Gdy czekolada lekko przestygnie dodajemy żółtka jaj i dokładnie mieszamy.
2.Śmietanę ubijamy niemal na sztywno, pod koniec dodając cukier. Ciągle mieszając, powoli dodajemy śmietanę do czekolady.
3.Herbatniki kruszymy na puch przy użyciu blendera, lub wkładamy do plastikowego worka i rozdrabniamy wałkiem do ciasta. Dodajemy do masy czekoladowo- jajecznej wraz z likierem grenadine, dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
4.Nabieramy ręką porcję ciasta wielkości dużej łyżki. Do środka wkładamy po 5-6 rodzynek i formujemy nieduże kulki.
5.Połowę trufli obtaczamy w posypce czekoladowej, a pozostałe w wiórkach kokosowych. Przed podaniem schładzamy w lodówce.
Komentarze