Szybkie tiramisu w pucharku(bez jajek)

4.5 (158 ocen)

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

O tiramisu można powiedzieć, iż jest to klasyka cukiernictwa sama w sobie. Pyszny i puszysty krem przełożony biszkoptami kawowymi plus kakao. Trudno oprzeć się takiemu smakołykowi. Często tiramisu ratuje mnie przed niezapowiedzianymi gości. Tym razem było podobnie. Pomysł akurat na ten deser powstał równie szybko, jak goście, którzy do mnie akurat mieli wpaść. Szybkie tiramisu w pucharku(bez jajek) tak bardzo posmakowało gościom, iż musiałam wydać porcję na wynos. Wniosek jest taki, iż spontaniczne desery są równie dobre jak te planowane. Polecam!

  • 50 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g serka mascarpone
    200 g biszkoptów
    120 g cukru
    40 g kakao
    40 ml wody
    20 ml dowolnego alkoholu(polecam amaretto)
    10 g kawy rozpuszczalnej
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu Desery w pucharku

Szybkie tiramisu w pucharku(bez jajek) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę. Do kawy dodajemy alkohol. Odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone ucieramy z cukrem na gładki krem. Biszkopty maczamy w naparze i układamy na dnie pucharka. Na biszkoptach układamy krem i posypujemy kakałem. Następnie znowu maczamy biszkopty w naparze i układamy na kakao. Na biszkoptach układamy warstwę kremu i posypujemy kakao. Możemy udekorować listkiem mięty. Postępujemy tak z kolejnymi porcjami. Deser chłodzimy przynajmniej przez godzinę.
    Uwaga: Ilość porcji zależna jest wielkości pucharków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować