To lekkie i delikatne ciasto szybko znika z talerza.
Składniki:
500g serka mascarpone, skórka otarta z połowy cytryny, 4 żółtka , 4 łyżki cukru, 200g podłużnych biszkoptów, 300 ml mocnej kawy z ekspresu lub rozpuszczalnej, 50 ml likieru lub brandy, 1 łyżka mocnego ciemnego kakao
Ekspresowe tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka miksujemy z cukrem aż zrobią się białe.Następnie dodajemy serek mascarpone i otartą skórkę z cytryny. Jeszcze przez chwile miksujemy. Połowę biszkoptów krótko moczymy w kawie wymieszanej z likierem i układamy w łaskim naczyniu. Następnie wykładamy połowę masy mascarpone. Namaczamy resztę biszkoptów i układamy na masie, a następnie pozostałą część masy na biszkopty. Posypujemy kakao i odstawiamy do lodówki na 2-3 godz. Smacznego!
Komentarze