Szybkie, tanie oraz kruche ciasto z dżemem i kruszonką

4.37 (210 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Możecie je również upiec, gdy najdzie Was ochota na coś słodkiego lub zadzwonią goście z informacją, że będą za godzinę. Uwierzcie, że te ciasto nie tylko robi się ekspresowo, ale też jest bardzo smaczne i wprost rozpływa się w ustach.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • (Forma o wymiarach około 24 x 24 cm)
    400g mąki pszennej
    200g masła/margaryny
    150g cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
    1 szczypta soli
    Dodatkowo:
    1 słoiczek/300g dżemu (gęstego)
Wystaw ocenę:

4.37 (210 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Szybkie, tanie oraz kruche ciasto z dżemem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski należy przesiać mąkę, dodać cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kawałki schłodzonego masła/margaryny oraz jajko.
    Całość szybko zagnieść na jednolite ciasto i podzielić na 2 części: 1/3 oraz 2/3.
    Większym kawałkiem wyłożyć dno formy wysłanej papierem dopieczenia, a następnie równomiernie posmarować go dżemem.
    Na wierzch "poskubać" pozostałe ciasto (1/3).
    Blaszkę wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut w 180 stopniach.
    Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować