Szybkie spaghetti po bolońsku

0 (0 ocen)

  • 30 min

Poczuj pyszny włoski smak na talerzu, w krótką chwilę w swoim domu!

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego
    4 średnie pomidory
    1 mała cebulka
    50 g koncentratu pomidorowego
    2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
    1 jajko
    200 g makaronu muszelki
    1 łyżka stołowa oleju rzepakowego
    sól
    pieprz
    majeranek
    bazylia

Szybkie spaghetti po bolońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, następnie dodać do mięsa, razem z jajkiem oraz solą, pieprzem i majerankiem dla smaku- całość wymieszać.
  • 2. Na rozgrzaną patelnię wlać olej rzepakowy, następnie mięso mielone. Pomidory pokroić w kostkę i dodać do zarumienionego mięsa.
  • 3. Do gotującego się dania dodać koncentrat pomidorowy i jogurt naturalny, całość wymieszać i gotować na małym ogniu przez 7 minut. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę suszonej bazylii.
  • 4. Makaron wsypać do gotującej się, osolonej wody, na około 7-8 minut.
  • 5. Gotowe danie można podawać ze świeżą bazylią oraz startym serem, wedle uznania.

Porady

Zamiast świeżych pomidorów, można użyć pomidorki w puszcze- ok. 200 g. Dodatkowo makaron muszelki, można zamienić z innym (nitki, świderki, penne itd.) Porcja jest doskonała na 3 osoby.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy