Szybkie porzeczkowe tartaletki z miętowym ganache

0 (0 ocen)

  • 30 min

To bardzo szybki choć efektowny i odświeżający deser - idealne połączenie smaków: miętowego, słodkiego i kwaskowatego. Goście zawsze są nim zachwyceni!

  • 30 min

Składniki:

  • Na 6 porcji:
    tabliczka białej czekolady
    200 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
    kilka liści świeżej mięty
    szklanka obranej, umytej czarnej porzeczki
    gotowe ciasto francuskie

Szybkie porzeczkowe tartaletki z miętowym ganache - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Foremki na tartaletki wylepiamy ciastem francuskim.

    Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.

    W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, łączymy ją ze śmietanką i drobno posiekaną miętą. Tak powstałym "ganache" wypełniamy foremki z ciastem.

    Na koniec do każdej foremki wkładamy 1 - 2 łyżek czarnej porzeczki.

    Tartaletki pieczemy do czasu aż ciasto francuskie się zezłoci, około 20 minut.

Porady

Po upieczeniu chwilę studzimy choć wypiek najlepiej smakuje ciągle jeszcze ciepły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy