Szybkie pierniczki z lukrem

4.99 (141 ocen)

  • 20 min

Pierniczki, które można przygotować w krótką chwilę. Obowiązkowo na Wigilię i nie tylko:)

  • 20 min

Składniki:


  • 300 g mąki pszennej
    100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
    2 duże jajka
    13 dag cukru pudru
    10 dag masła, roztopionego
    10 dag miodu
    1 łyżka przyprawy do piernika
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej


    Lukier:
    1 szkl cukru pudru
    2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

4.99 (141 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Szybkie pierniczki z lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
    Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle, by się nie kleiło). Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut. Studzić na kratce. Dowolnie udekorować.

Porady

Lukier możemy również zrobić z białka i cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować