Szybkie makowe babeczki dla zapracowanych, bezglutenowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Święta już za moment, a Wy nie macie już siły na kuchenne zmagania z czasochłonnym makowcem? Jeśli chcecie przygotować coś świątecznego, a jednocześnie coś szybkiego polecam pyszne mini makowce w formie babeczek.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    100 g kremu orzechowego/masła orzechowego np. HELIO
    4 jajka
    350 g masy makowej domowej lub gotowej np. HELIO
    1 jabłko stare na tarce na dużych oczkach
    2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
    6 łyżek mąki ryżowej
    Dodatkowo:
    garść orzeszków ziemnych
    polewa czekoladowa

Szybkie makowe babeczki dla zapracowanych, bezglutenowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do silikonowych foremek na muffiny wypełniając je do 3/4 wysokości. Muffiny pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Ostudzone muffinki polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechami ziemnymi.

Porady

Jeśli jednak nie macie w domu mąki ryżowej możecie ją zastąpić np.kaszą manną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy