Szybkie łaciate ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misie jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie, ciagle miksując, stopniowo dodawać mąkę tortową przesianą z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę.
Ciasto podzielić na dwie części.
Do jednej dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, a do drugiej kakao, wymieszać. Do formy ( ok 25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia nakładać łyżką naprzemiennie ciasto jasne i ciemne. Nastepnie za pomocą wykałaczki zrobic zygzaki łaczace ciemny i jasny kolor.
Wierzch można posypać dowolnymi owocami.
2.Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 50 minut. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Można po dawać z lodami i bitą śmietaną.
Smacznego ;)
Komentarze