Szybkie krucho-drożdżowe jagodzianki

4.6 (5 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kiedy jest sezon na jagody staram się chociaż raz przygotować jakiś wypiek w którym główna rolę będą odgrywały jagody. Tym razem sposób na szybkie bułeczki które nie potrzebują wyrastania, a przygotujemy je w zaledwie poł godziny nie licząc czasu pieczenia.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 9 bułeczek

    Ciasto

    300 g mąki
    5 łyżek cukru pudru
    100 g zimnego masła
    35 g drożdży
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1 jajko klasy L lub XL ( odłóżmy odrobinę do posmarowania bułek po wierzchu )
    kilka kropel esencji waniliowej


    Nadzienie z jagód:

    250 g jagód
    2-3 łyżki cukru
    1/2 łyżki maki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.6 (5 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Szybkie krucho-drożdżowe jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.
    2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajko oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto.
    3. Do jagód dodaje cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszam i odstawiam (mrożonych jagód nie rozmrażamy, postępujemy tak samo z zamrożonymi jaki ze świeżymi)
    4. Ciasto dziele na kulki o wadze 80 gram, każdą kuleczkę rozwałkowuje na grubość 3-4 mm i nakładam po 2 łyżki jagód, zalepiam formując owalne bułeczki.
    Postępuje tak do wykończenia ciasta i jagód.
    Uformowane bułeczki układam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
    W czasie nagrzewania piekarnika bułeczki przykrywam ściereczką (może nie rosną ale odpoczywają sobie te 10-15 minut)

    Przed włożeniem do piekarnika górę bułeczek smaruje roztrzepanym jajkiem

    5. Piekę w 190 stopniach przez 20-25 minut do uzyskania złotego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować