Szybkie kruche ciasto z truskawkami

4.51 (190 ocen)

  • 60 min

Sezon na truskawki trwa, a że proste pomysły są najlepsze - poniżej przepis na odrobinę lata w kuchni :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    kostka masła
    3/4 szklanki cukru
    4 jajka
    30 dag mąki
    2 budynie waniliowe
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    80 dag truskawek
    szczypta soli

    Kruszonka:
    10 dag mąki
    10 dag cukru
    10 dag masła
Wystaw ocenę:

4.51 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szybkie kruche ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzeć masło z cukrem i odrobiną soli. Dodawać jajka (jedno po drugim) i ucierać dalej.
  • 2. Do masy dodawać kolejno mąkę, budynie i proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
  • 3. Kruszonka: masło, cukier i mąkę rozetrzeć na kruszonkę.
  • 4. Blachę o wymiarach 25x36 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto. Na ciasto wyłożyć umyte wcześniej i odszypułkowane truskawki. Posypać kruszonką.
  • 5. Ciasto piec ok. 50 minut, w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować