Szybkie kajzerki z makiem

4.45 (196 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Szybkie domowe bułki. Nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie. Spróbujcie koniecznie.

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 ml ciepłej wody
    100 ml ciepłego mleka
    30 g. drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    500 g. mąki pszennej
    20 g. masła
    1 łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    mleko do posmarowania bułek
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

4.45 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Szybkie kajzerki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szybkie kajzerki z makiem 1. Wodę i mleko wlać do miski. Dodać cukier i drożdże.
    Wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
    Wsypać mąkę i sól. Dodać miękkie masło i rozetrzeć je palcami, żeby
    połączyło się z mąką. Wszystko wyrobić, mikserem z hakami na gładkie ciasto.
    Następnie przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Podzielić na 8 części.
  • Szybkie kajzerki z makiem 2. Z każdej części, uformować bułkę.
    Gotowe bułeczki, ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na tak przygotowanych bułkach, zrobić nacięcia. Ja zrobiłam to, przeciętym
    wzdłuż na pół, kubeczkiem po jogurcie.
  • Szybkie kajzerki z makiem 3. Wierzch bułeczek posmarować mlekiem
    i posypać makiem.
    Zostawić na 20 minut do napuszenia.
    Piec w temperaturze 210 stopni, 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też inne przepisy z wykorzystaniem kajzerek. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować